Art show ,,INTIMACY,, 2016

Samostalna izložba Milice Savić, akademskog slikara iz Beograda, biće otvorena u petak, 27. maja 2016, u 19 časova, u Kući kralja Petra I, ustanovi kulture GO Savski venac. Izložbu će otvoriti profesor Anđelka Bojović koja je u tekstu kataloga navela da se Milica Savić prvom samostalnom izložbom predstavlja slikama iz ciklusa Intimnost koja “koja pored figurativno izraženog sadržaja iskazuje lično, emotivno, ponekad, do stepena erupcije.”

“Radovi Milice Savić jesu ogledalo njene sopstvene ličnosti, koja vapi za novim iskustvima, spoznajama i doživljajima. Avanturistički duh se teško zaustavlja, zapravo, pobuđuje na otkrivanje novih slikarskih senzacija, koje su smisao snažnog umetnočkog stvaralaštva”, navela je profesor Anđelka Bojović.

Milica Savić izlaže u sklopu programa kojim Kuća kralja Petra I podržava mlade umetnike u organizaciji prve samostalne izložbe. Milica Savić diplomirala je 2010. godine na FLU, u klasi prof. Dragana Jovanovića, a master studije završava na istom fakultetu 2013, u klasi prof. Anđelke Bojović. Do sada je izlagala na 20 kolektivnih izložbi i učestvovala na četiri likovne kolonije. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstaviće publici 35 radova ulja na platnu, crteža i kolaža. U toku 2016. godine, posle izložbe u Kući kralja Petra I, Milica će se predstaviti samostalnim izložbama u inostranstvu.
Izložba će biti otvorena do 2. juna 2016, radnim danima od 12 do 19 i subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan.

“Pred slikama Milice Savić prestajete biti posmatrač. Njene slike vas pozivaju da im se pridružite, da na neki način postanete one, da se na neki način poistovetite sa njima.  

Njene slike su prožete različitim putevima, ispresecano, uvek vas vodeći na nova i različita mesta, u nove osećaje i ideje.

Njene slike su intimni prostori gde nage figure pokazuju sopstvenu unutrašnjost, koja je zapravo naša. Milica ume da nas vešto povede putem svoje boje. To biva obojeno putovanje gde unazad možemo pratiti sve senzacije tela, sve emocija sopstvenih organa i težine u njenoj utrobi.

Ovaj rad nas podseća na snagu i prevlast boje u fovizmu, ali ide i dalje od toga… Zbunjuje nas nemackim ekspresionizmom, ali ni on sam po sebi nije dovoljan. Povezivanje na dubinama našeg nesvesnog nije jedini njen interes. Njen osobeni stil nas menja na fizičkom, emocionalnom i mentalnom nivou, dajuci njenim radovima integrativnu dimenziju prirode naseg bica.” – Violeta Albero, istoričar umetnosti, Katalonija, Španija

Posted in Art

Leave a Reply